tirsdag 25. juni 2013

Ferietid

Fredag var siste arbeidsdag før jeg stengte kontoret for sju uker sommerferie. Med bryllup på Tynset lørdag var det bare å pakke sommerbagen. Ble full bil, for på Tynset betyr sommerklær alt fra badeshorts til ullgenser, stillongs og regndress.

Tradisjon tro syklet jeg sykkelritt før jeg skulle hoppe i dressen. Taubanetråkket fra Folldal til Alvdal. Jeg ankommer start på Gruvekroa, der står kanskje 10 biler. Er det sykkelritt her? Har ikke sjekka innbydelsen, bare reist dit av gammel vane. Har jeg bomma på tida også? Neida, noen syklister er i gang med forberedelser. Det står en gul plakat med velkommen. Etter nærmere ettersyn ser jeg at den bare ønsker velkommen til Gruvekroa kaffe. Ingenting med sykling å gjøre. Regner gjør det også. Et raskt overblikk sier at Jr blir dagens hardeste nøtt. Særdeles rolig stemning i området før start. Hjelper noen forvillede Elverumsinger som har rota seg oppi Norddalen på sykkel. De har prøvd seg som Reodor felgen. Styrelageret til Thor Kristian slarker som brekket på den gode gamle Volvo 850`n til fatter. Den bilen overlevde både fatter, meg og Eirik. Men når Marit brukte den et par mnd i Trondhein i våres endte den fort som spiker på bilopphøggern. Stakkars bil, den har jobbet hardt. Prøver noen ad-hoc varianter på lageret, men har ikke nødvendig utstyr, så Thor Kristian må sykle med en et styre som styrer dit det selv vil. Det ender ikke bra, han styrer feil i ett kryss og sykler feil. Bryter. 

Jr er klar over styrkeforholdet mellom oss og bruker alle triks for å utjevne det. Mens jeg er hjelpsom og sosial i startområdet, er han ute på egenhånd på ekstra oppvarming. Skjønner at han har planer om å gi meg startsjokk. Selv om regnet støper ned i Folldalen kaster han klær både oventil og nedentil før start. Her skal han ikke ha med et gram ekstra opp bakkene til Reinslia. Startskuddet går. Jeg har vest, ullsokker og er uten oppvarming. Jr har lave ankelsokker, sykkeltrøye og har kjørt både drag og beskuet de første kilometerne. Men hvor er alle Østerdølene?? Snaue 20 mann på start, skandale.. Det regner, men om det skal være noe aktivitet oppe i dalen må folk kjenne sin besøkelsestid..

Jr setter tempoet bortover skiløypa de første kilometerne, raskt er det bare jeg og Jan Olav BG på hjul. Men tempoet er bedagelig, ikke mye krutt i pedalan foran. Jeg sklir forbi og øker farten, da detter også Jan Olav av lasset. Så er spillet i gang, to lagkompiser, to brødre, to bestevenner, kun en førsteplass! Vi bytter på å dra en stund. Merker at Jr setter ned farten når han er i front. Er det taktisk eller er rett og slett beina hans ikke med? Øker farten opp ei kneik «Fy faen» hører jeg bak meg. Skjønner at jeg sitter med alle kort på hånda, Jr er i trøbbel. Slipper han forbi på toppen. «Nei, du får dra ja» får jeg i retur. Skjønner da at her er det bare å vise hvor skapet skal stå. Skal ikke ha minstemann på hjul og bli utmanøvrert i spurten.
Når bakken starter skrur jeg opp tempoet ett par hakk. Hører raskt at det blir stille bak. Snur meg, langt nede i bakken sitter Jr. På alt for lett gir og med en grimase som det oser sure bein av. Jaja, feriebein på lillebror, amatør… Holder koken opp til Reinslia og inn i mål, ser aldri mer til lillegutt. Rekker både saft og intervjuer i målområdet før han kommer sjanglende. 4 min bak.. Eneste skår i gleden er at 1 og 2. plass får samme premie. Faen… 

Jan Olav rekker akkurat å komme i mål før jeg haster videre i Bryllup. Resten av feltet ser jeg ikke, hvor er Stickan Semmingsen? Resultatlista sier at det gikk drøye 20 minutter til før han ankom mål på Steia. Rapportene fra løypemannskapet forteller om en syklist kledd i grønt som kjørte hodeløst nedover og fikk tjejdeng så snart det bikket oppover. 

Vassing over Tela, ikke godt badevatn oppå fjellet.
I går var første feriedag. Tok med sekk, cola, sjokolade og DBS`n på tur i Tolga Østfjell. Både elvekryssing og uventede tekniske utfordringer er elementer man må regne med på slike ekskursjoner. Men moro er det. Siste bekkekryssing endte også med skandale. Mye vann i bekken, men så kurant ut å sykle over. Tok fart, møtte en stein midt i. Bråstopp. Veltet på sida, høylytt banning, plask. Kliss klass, skjevt styre og sår på kneet. En del av pakka det. Reflekterer rundt egen språkbruk i det framhjulet stoppa. Håper det ikke var andre ute på tur i området akkurat der og da for å nyte naturens stillhet.

Hjemme etter fire timer. Sliten, bløt, sulten, lykkelig! Ferie!

Anders


2 kommentarer:

  1. Godt skrevet. Synd det ikke var flere til start og litt tørrere.

    SvarSlett
  2. Jess, får prøve å gjøre noe med det til neste år!

    SvarSlett