mandag 29. februar 2016

VO2-maks og laktatprofil, de kalde fakta

Mandagkveld. Ny uke og nye muligheter

Har akkurat inntatt horisontalen etter dagens gjøremål. Ferdig med en av ukas hardere økter. 50 merkbare minutter på rulla. Typisk mandag. Helgen, langturdagene er unnagjort og da markeres ofte starten av ny uke med mye laktat i beina.  

Vi har alle vår tilnærming til trening. Du har din, og jeg har min, og andre har helt sikkert sin. Om hva som er rett og som er galt. Jeg er enda ung og uerfaren i den store verden, men når det kommer til trening har jeg i hvert fall lært en ting, og det er at det finnes veier til rom. Ingen er like, og ingen kan læres gjennom mengder med pensum og teori. Det må riktignok ligge et minimumsnivå i bunn der, men ting må læres, det må prøves og det må feiles. Sånn er det bare. 

Et raskt kikk i notatene mine sier meg at jeg har noen tusen timer trening på samvittigheten de siste årene. Noe har jeg da lært, og deler av den erfaringen danner grunnlaget for min treningshverdag. Noen ting sitter faktisk igjen fra helt tilbake til da doktor B oversendte et dokument med tittel «fisketrening» for en del år tilbake. Vet mange ting som fungerer bra, gode økter jeg er kjent med, som fortsatt utvikler meg. Så prøver jeg med jevna og utvikle og forandre på små ting, ørsmå detaljer som jeg håper kan føre meg videre. Da er det gull verdt å gjøre noe som er målbart fra tid til annen. Har flere tester i ulike varianter jeg har brukt siden barndommen. Bakken opp til skistua hjemme på Tynset vil alltid være den samme. Hvor fort jeg løper opp dit vil alltid være et testresultat. Dog inneholder den testen en del parametere som ikke nødvendigvis forteller meg hvor fort jeg klarer å sykle til enhver tid.


Nå har jeg akkurat startet siste rulleperiode for i år. Økter jeg har kjørt tidligere, men med små endringer. Derfor bestemte jeg meg for å kjøre en test på Valhall Trening og Terapisenter AS både før og etter perioden. Første test er allerede tilbakelagt, full rulle bokstavelig talt med laktatprofil og vo2 maks. Som lovet skulle jeg komme tilbake til resultatene. Her de kalde fakta:

Jeg er ingen vitenskapsmann, men å sammenlikne noen tall fra gang til gang, det klarer jeg. Målte denne gangen et VO2-maks nivå på 78,3  antall milliliter oksygen, per kilo kroppsvekt, per minutt (mL/kg/min). Volumopptak som i mange sine øyne er viktigere målte jeg til 6344,5 milliliter, per minutt (ml/min). Og terskelwatten som i en syklists øyne er det viktigste målte jeg til 366,5 ved 4 i laktat og 339,3 ved 2,7 i laktat. Basert på tidligere tester har jeg målt omtrent samme vo2-maks nivå på det høyeste, derimot kan jeg ikke erindre å ha scora såpass høyt på terskelwatt noen gang. Derfor tar jeg med meg tall og resultater videre mot sesongen som tegn på alt som foretas ikke er helt bak mål. Og bra er jo det, jeg som innbiller meg at jeg har lært noe opp gjennom.

Tusen takk for super veiledning av Knut Sindre Mølmen gjennom testingen. I Valhall står kyndig personell med høy faglig kompetanse klar til å hjelpe deg. Ta deg en tur innom for å kartlegge ditt fysiske nivå. På den måten kan de hjelpe deg med riktig treningsmengde og treningbelastning. De skreddersyr treningsprogram som passer deg og dine ønsker. 

Snodig å lese korrektur på eget innlegg denne ganger. Pleier for det meste å være en haug med vås og fanteri med små snev av treningsfaglig i det fjerne. Forandring fryder sies det, da dette var ment som lite vås og noe faglig. Tror innholdet på denna sia gjenspeiler to surrehuer av noen brødre sitt forhold til det å være satsende terrengsyklister. Det er alvor, og fokus på trening. Men viktigst av alt vil alltid være gleden. Gleden av å ha en hobby man bruker store deler av fritiden sin på. Gjennom flotte naturopplevelser i tråd med konkurranseaspektet sitt flotte element. Det kan være økter som er seig å gjennomføre på regntunge dager, selvfølgelig er det det. Men den dagen jeg opplever det som noe annet enn innbydende å dra ut på trening 9 av 10 dager er det nok andre marker som skal få min oppmerksomhet. Det er sikkert. Nå er ikke det tilfellet, har det moro i sykkelhverdagen og nyter tilværelsen.

Lev i nuet, kom deg ut på trening, kjenn på endorfinene, nyt øyeblikkene og føl på stillheten.

God tur
Eirik2 kommentarer:

 1. Hmm...
  Spørs om unge Bekken skal ta en test utpå sommeren
  så får vi notert bunnlinja.

  SvarSlett
 2. Hei!
  Jeg ville bare legge igjen en liten kommentar til deg her å takk for mye fint lesestoff her inne. Jeg er selv blogger og blogger om alt mellom himmel og jord
  ☺ Ta en tur innom en gang da ☺

  SvarSlett