lørdag 4. januar 2020

Nytt år og nye veier


Så var siste langestasjon kommet for denne gang. Alle eventyr har sin slutt. Toget mot 2020 har begynt å tøffe av gårde. Jeg står igjen på perrongen uten profflisens, treningsplan og vinterbillett til Canarisen. Valget er tatt om noen nye veivalg i 2020. Sykkelsatsingen trappes ned og hele følelsesregisteret har vært ute på en aldri så liten seilas i løpet av høsten. Et par måneder er gått. Nå har Lance endelig kommet seg løs fra isen, og det føles som om båten begynner å nærme seg roligere farvann.




Å sykle har aldri vært levebrødet i hverdan. Det valget tok jeg den dagen jeg gikk ut av høyskoledøra for noen år tilbake. Med ingeniørgraden i hånda. Gudene vet hvordan jeg fikk til det, men valget meldte seg raskt den gangen. Skal det satses for fullt? Skal man gi det hele en reell sjanse?
Jeg tok det trygge valget. Fikk meg jobb, innboforsikring og nå til og med samboer. Mangler bare stasjonsvogn, kids og et par gullfisker nå så er vi der. Flere av treningskameratene tok det tøffe valget. Parkerte pensumbøker, A4-livet og dro ut på sykkelen med mål om å erobre verden. Det var så sinnssykt fristende å slå følge. Og jeg var redd for at jeg på et eller annet tidspunkt skulle angre om jeg var for feig til å ta sjansen.

Å vie livet til toppidrett virker for meg 110 % digg, 99% av tia. Det er euforisk når du sitter på Canarisen en vinterdag i januar. Med buksa full av chamois og frontallappen full av endorfiner. Det er 25 graders stek og ikke en sky på himmelen. Modne, søte og deilige..... appelsiner henger klar til å rappes rundt hver en sving. Timene flyr, kroppen og sinnet er i balanse. Om alt har gått veien inneværende sesong har du kanskje råd til en kaffe og en is etter turen også. Den reneste nytelse. Kjenner det blir tendenser til ståpels bare jeg tenker på det.



Så er det selvfølgelig treningsdager som er mindre glamorøse også. Blodslit inne på rulla. Jage watt/kg til du ser mannen med ljåen. Mens gnagsåret i skrittet vokser suksessivt med pungens gnikking i den klissbløte sykkelshortsen. Eller alle timene man ligger inne på et treningssenter og dingler i slynga. Mens folk sprenger selfieskalaen rundt deg. Fy flate det er så dørgende kjedelig. Men det hadde ikke hjulpet. Tyngre og kjedeligere økter var aldri noe veisperring for å tørre. De samme øktene har jeg da langt på vei utført til i dag likevel. Det var alt det andre her i livet som ble mitt ankepunkt mot steget om å satse 100 %.     

Når september kommer. Skogen og fjellet er kledd i sin flotteste høstdrakt. Lufta er så klar at du får pustebesvær av å sitte inne. Jaktkameratene står klare. Sekken er pakka med ammunisjon, skogsbacon, spenning og lykke på blåresept. Da klarer jeg ikke takke nei. Da vil jeg være med på det. Og gjerne helt fra jakta begynner til kirkeklokka slår på julaften. Eller når det er 17.mai, og halve Østerdalen er samla på Bislett for frokost og en eventyrbrus eller to. Da vil jeg være med på det. Mange ting har jeg parkert til fordel trening og satsing, andre ting har jeg aldri klart å parkere. Noen sier at de «ofrer» mye, andre sier det ikke er en «ofring, men et nødvendig valg. Samme for meg hva folk kaller det. Jeg vet hvordan bildet ser ut mellom egne ører. Og det var det som måtte ligge til grunn for mitt valg den gangen. De tingene innså jeg. Og da ga valget seg sjøl. Skulle jeg kuttet ut alt jeg burde hadde jeg nok blitt lei. Folk er forskjellig. Ser på et par av mine bedre treningskompiser opp gjennom. Carl Fredrik Hagen, Ole Hem ++. De har tatt de rette valgene både på og utenfor banen. De har kommet et stykke i løypa. Da unner du dem også all mulig suksess. Du vet hva som ligger i potten.



Så valgte jeg nå som jeg gjorde den gangen. Jeg har jo likevel stått i grunnstilling og dyrket denne lidenskapen i en årrekke. Ved siden av studier, jobb og noen andre interesser i hverdagen har sykling til tider vært rimelig altoppslukende. Mange tusen treningstimer, konkurranser i inn- og utland, hyggelige bekjentskaper og en lang, lang rekke av gode minner. Trening og sykling har bydd på fascinerende mye. En udefinert drivkraft i hverdagen. Jeg tror det er viktig å ha noe som tenner gnisten og som drar hjula fremover. Det kan være trening, eller det kan være helt andre ting, men det bør vel helst være noe.

Det å konkurrere har alltid stått høyt i kurs. Fra jeg var ung, lovende, hadde lyse krøller og et ufordelaktig høyt energinivå har det å tape vært en stor utfordring. Sitat fader Arne «Hadde du kommet først hadde du blitt sistemann». Og det kan jeg godt forstå når jeg har fått historiene gjenfortalt. Det har vært crocketkøller gjennom ytterdøra, fotballer gjennom vinduene og jeg har til og med vært plassert i løpestreng i flaggstanga på hytta til bestemuttern. Tap og vinn med samme sinn. Da hadde det ikke vært noe moro å vinne.

Reisen på tvers av jordkloden i 2017 sitter pr. nå igjen som et lite høydepunkt. Det 7-dager lange rittet Trans Cape med det nøttebrune Thomastoget fra Halden. Sør-Afrika var et fascinerende land skreddersydd for terrengsykling og naturopplevelser. For en sjiraff fra Østerdalen som er vant til 30 minusgrader, ceraforbud og krangel om bompenger fikk man seg noen perspektiver på livet. Sykkelrittet og organisasjonen var i den ypperste særklasse, og en 2.plass totalt foran et solid hjemmelag kronet en fantastisk tur. Så var det bare på kushåret at jeg ikke måtte rive i en ny returbillett hjem fra Cape Town da jeg tråppa opp i KLM-sentralen et døgn for sent. Men noen røverhistorier om gravid kone, tapre krokodilletårer og gjentagende «don`t understand» fikset den biffen også. Ordner seg for snille gutter. 





En fjern bekjent utalte en gang at idrett er en slags variabel man har i livet for å skape likevekt og balanse i det mentale regnskapet. Man kan justere engasjementet opp eller ned etter behov. En mindre fjern bekjent sier at en vond tanke aldri overlever en treningstur. Basert på nærmere 20 års praksis har jeg langt på vei opplevd mye sannhet i begge utsagn.

Så har det jo vært en eldre bror inne i bildet her. En 6 år eldre bror som lenge var en uoppnåelig målestokk. Som har vært en treningspartner og en hakkekylling. Det er vel en overveiende grunn til å tro at han tråkket opp sykkelstien for Lillebror og brakt meg inn i samme spor. Det er jeg takknemlig for, og vi har vært heldig som alltid har vært to om å dele vår felles hobby og våre største opplevelser som lagkamerater og brødre. Nå valgte han å følge med på noen nye veivalg i 2020 han også. Det var på høy tid, antageligvis på overtid. Det begynner å bli lenge siden han var noen reel utfordrer i brødreduellen. Kan si mye positivt om storebroder, men med alle smellene han har samlet de siste årene var nok karrièren på hell. Han er jo ingen ungdom lenger heller. Har da bare igjen drøyt 15 år til han når igjen vår gode venn nedpå Hedmarken.  Skulle ønske at han hadde fått en mindre trøblete avslutning, men slikt styrer man ikke. Han fikk da utdelt en norgesmestertrøye for noen år tilbake. Den kan han leve lenge på. Folk husker den. Sykkelsporten er fin slik. Så gjenstår det å se hvem av brødrene som biter best fra seg fremover. Personlig holder jeg en knapp på undertegnede. Dueller vil det alltid bli. Om det blir sykkelritt, skirenn, bordtennis eller mariokart. Slikt planlegger man ikke når man akkurat har valgt å roe litt ned. Fått ca. 1000 spørsmål utover høsten om hva nå. «Blir det andre typer sykkelritt?» «Blir det skirenn?» «Blir det poledancing?». Svaret er vet ikke. Vil ikke vite. Har ikke tenkt til å finne ut. Tar det som det kommer, og det kjennes deilig.
     













Det er ikke snakk om å parkere noen sykkel på permanent plan. Jeg er like glad i å sykle som jeg alltid har vært. Så har nok konkurransehodet fått meg til å holde på så aktivt i såpass mange år. Selv om det har gått på bekostning av mye annet. Døgnet har som kjent en begrensing på 24 timer. Man må gjøre noen valg. Min våteste drøm er fortsatt at døgnet kunne fått noen ekstra timer. Og at Northug gjør comeback og slår Calle noen runder til på oppløpet.

Jeg har fått vært med på mye kult. Det er med en veldig stor takknemlighet og ydmykhet jeg nå tar fatt på nye eventyr og takker alle samarbeidspartnere og støttespillere for reisen. Jeg har syklet på privat team i nesten 10 år, mange av dem på mitt eget lag med herlige lagkamerater. Det å drive et eget lag, et eget AS med egne aksjer har vært lærerikt. Jeg har møtt mange mennesker, foretak og bedrifter som har trodd på prosjektet vårt, våre tanker om idrett og vår ideologi. Støttet oss og hjulpet oss frem. Jeg har fått levd ut sykkeldrømmen min sammen med de som står meg aller nærmest. Mer kunne jeg ikke ønsket meg på denne arenaen. Fått mange bekjentskaper og minner som kommer til å vare. Takk til dere alle. Og takk til mine nærmeste som har vært med på en hel haug med sykkelritt. Og ikke minst takk til dere som har fulgt oss på denne portalen. Statistikken sier at denne siden er åpnet over 160 000 ganger. Med et beskjedent snitt på 12 innlegg i året er vel ikke det så hakkande gæli for to brødre som er brødre, to gjøglere som har slengt med leppa og hakket på hverandre om hverdagen sin med terrengsykling som hobby. Kanskje blir det noen bonusblogger også i tiden som kommer. Vi får se hva fremtiden bringer. Livet byr på så mangt sier dem.

Arrivederci

Eirik Jr. Fisk
Cyclist turned influencer














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar